Zoals je weet is een hypotheek een lening waarmee je bijvoorbeeld een huis kunt kopen. Wij hebben het dan over woninghypotheken. Bij een hypotheek is het huis ook het onderpand voor je lening. Banken en andere kredietverstrekkers hebben zo meer zekerheid voor hun lening en daarom zie je dat hypotheekrentes vaak lager zijn dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Toch kan het lastig zijn om te kiezen voor een hypotheekvorm. De vraag welke hypotheek past bij mij is dan ook veelgestelde vraag door huizenkopers. Er zijn namelijk veel verschillende soorten hypotheekvormen en je kan ze het beste onderscheiden door de manier waarop je de hypotheek lening gaat aflossen.
In dit artikel zullen we de meest gebruikte hypotheekvormen kort bespreken. Voor meer informatie kan je altijd terecht bij de hypotheekadviseur van de kredietverstrekker om antwoord te krijgen op de vraag:
Welke hypotheek past bij mij?
De Annuïteiten hypotheek
Bij een annuïteiten hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Doordat je direct aflost op je hypotheek wordt de rente die je betaalt steeds lager. Daardoor ga je steeds meer aflossen omdat het bedrag wat je maandelijks betaald hetzelfde blijft. In tegenstelling tot voor de kredietcrisis is deze hypotheekvorm anno 2017 erg populair.
Aflossingsvrije hypotheek
Zoals de naam al zegt los je bij een aflossingsvrije hypotheek niets af. Je betaalt iedere maand alleen rente over het geleende bedrag. Sluit je tegenwoordig een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af? Dan heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. De overheid wilt op deze manier het aantal aflossingsvrije hypotheken beperken. Voor de kredietcrisis was deze hypotheekvorm erg populair.
Beleggingshypotheek
Bij een beleggingshypotheek los je de hypotheek pas aan het einde van de looptijd af. Iedere maand leg je hier geld voor opzij via een beleggingsverzekering. Hiervoor betaal je maandelijks premie. Met een deel van deze premie betaal je de hypotheek kosten, met een ander deel bouw je een beleggingstegoed op.
Een groot gevaar van deze hypotheekvorm is dat de beleggingen niet het rendement behalen wat je bij het afsluiten van de hypotheek voor ogen had. Je blijft dan met een restschuld zitten.
De lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag aan aflossing plus de rente over het nog verschuldigde bedrag. Je schuld wordt iedere maand lager, waardoor de rente ook steeds lager wordt. Zo ga je dus iedere maand gemiddeld iets minder geld betalen.
Bij de annuïteiten hypotheek bleef het maandbedrag de hele looptijd gelijk. Bij de lineaire hypotheek wordt het maandbedrag dus elke maand wat lager.
Krediethypotheek
Een krediethypotheek is erg flexibel. Het is een soort doorlopend krediet met een vooraf afgesproken kredietlimiet. Het is geen bankrekening, maar je kunt geld opnemen en weer aflossen. Je betaalt maandelijks rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Hoeveel je op mag nemen hangt af van de waarde van je huis. Het voordeel van dit soort kredieten is de lagere rente die je betaalt, want je huis dient als zekerheid en dus als onderpand.
Een aanbieder van een krediethypotheek is bijvoorbeeld de Nederlandse Kredietmaatschappij.
Traditionele levenhypotheek
Een traditionele levenhypotheek bestaat uit de lening voor de aankoop van een huis en een levensverzekering. Je betaalt maandelijks rente over het totale geleende bedrag en je lost geen schuld af. Tegelijkertijd betaal je iedere maand premie voor je levensverzekering.
Vergelijk persoonlijke leningen >>Op de vraag welke hypotheek past bij mij is geen eenvoudig antwoord mogelijk. Het hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren.