Als ondernemer is het lang niet altijd mogelijk om een persoonlijke lening aan te vragen voor je zaak. De meeste banken en verstrekkers geven in plaats daarvan een zakelijke lening uit. Maar daar zijn weer andere voorwaarden aan verbonden. De keuze tussen een persoonlijke lening en een zakelijke lening is dus niet altijd voor de ondernemer zelf. Hoe dan ook kiezen veel ondernemers voor een lening. Bijvoorbeeld om hun bedrijf op te starten of om tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen.
Het verschil tussen een persoonlijke en zakelijke lening
Soorten leningen
Wie op zoek gaat naar een lening, heeft grofweg de keuze tussen een zakelijke lening en een persoonlijke lening. Sommige ondernemers kunnen een combinatie van beide leningen krijgen. Dit zijn vaak ingewikkelde leningen, dus is het belangrijk om goed de voorwaarden te lezen en te begrijpen.
Persoonlijke lening
Bij een persoonlijke lening betaal je meestal geen hoge boete als je je bedrijf verkoopt. Dat is bij een zakelijke lening meestal wel het geval. Als je bijvoorbeeld als particulier je huis wilt verkopen, betaal je daarvoor niets. Meestal betaal je bij een persoonlijke lening alleen een vergoeding als je je lening wilt oversluiten naar een andere aanbieder. Vaak staat er ook op sneller aflossen dan oorspronkelijk de bedoeling was een zogenaamde ‘aflosboete’. Ben je ondernemer, dan is het handig om je particuliere zaken te scheiden van je onderneming. Op die manier kun je voorkomen dat je een boete moet betalen als je een woning wil verkopen of als je de lening wilt veranderen. De meeste verstrekkers bieden zelfs niet eens de mogelijkheid aan om een persoonlijke lening voor zakelijke doeleinden af te sluiten.
Een persoonlijke lening kan toch in sommige gevallen worden verstrekt aan een ondernemer. Zo is er de persoonlijke lening voor zzp’ers. Deze kan worden ingevuld voor een grote zakelijke uitgave, zoals bijvoorbeeld een auto of verbouwing. Het geld wordt dan in één keer op de rekening gestort. Daarbij wordt een maandbedrag voor de maandelijkse aflossing en een eindbedrag afgesproken.
Zakelijke lening
Een zakelijke lening is niet hetzelfde als een particuliere lening. Uiteraard is het concept van een lening wel hetzelfde, maar de kans is groot dat er compleet verschillende voorwaarden gelden. Koop je bijvoorbeeld een bedrijfspand met een zakelijke hypotheek, dan kun je ervan uit gaan dat je niet zomaar je zaak kunt verkopen. Meestal geldt daar namelijk een boete voor. Ook als je een zakelijke lening voortijdig wilt beëindigen worden daar hoge bedragen voor berekend. Een zakelijke lening kun je gebruiken om te investeren in de zogenaamde ‘vaste activa’. Zoals machines, inventaris of voertuigen. Of om voorraden aan te leggen, te innoveren of een product te ontwikkelen.
Zakelijke en persoonlijke lening combineren
Bij sommige banken kun je een zakelijke en persoonlijke lening te combineren. Bijvoorbeeld als je van plan bent om je kantoor van de ondernemer in je woonhuis te vestigen. Daar kun je dan eventueel een lening op krijgen. Een zelfstandig ondernemer kan in sommige gevallen geld lenen voor privédoeleinden of voor een onderneming. Daarvoor geldt meestal een doorlopend krediet. Deze wordt in de meeste gevallen verstrekt als iemand al drie jaar of langer zelfstandig ondernemer is.
Maar het is belangrijk om altijd open te zijn naar de verstrekker toe. Veel zzp’ers en MKB’ers betalen namelijk boetes en hoge tarieven, terwijl dit niet nodig is. Het is dus belangrijk om goed te informeren naar de voorwaarden voordat je een lening afsluit. Als je als ondernemer toch een persoonlijke lening wilt, of nog twijfelt over het afsluiten van een zakelijke lening, kun je het best contact opnemen met de aanbieder. Op die manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden van beide soorten leningen.