Tijdens de economische crisis besloten we massaal om te gaan bezuinigen. De eerste bezuiniging was voor de meeste consumenten om geen leningen meer af te sluiten. Dit zou besparen in de maandelijkse lasten, maar hierdoor was rood staan op de betaalrekening aan de orde van de dag.
Grote aankopen en verbouwingen aan het huis werden uitgesteld tot een later moment. Toch blijkt uit de stijging van het consumenten vertrouwen dat geld lenen weer mogelijk is. Kredietverstrekkers laten weten dat ze in september 1% meer leningen hebben verstrekt vergeleken met 2012. Het herstel is klein, maar de kredietverstrekkers geven aan dat ze een verdere groei en herstel kunnen verwachten in 2014.
Rood staan is veel te duur
Een opvallende toename naast leningen is dat steeds meer Nederlanders rood staan op hun betaalrekening in 2013. Als je rood staat dan kan het verstandig zijn om een lening af te sluiten. De rente van een lening is vaak lager dan als je rood staat op je betaalrekening. Rood staan betekent vaak dat de bank een extra hoge rente rekent. Deze kosten kunnen aardig oplopen als je voor een langere tijd rood staat. Een doorlopend krediet kan dan een slimme oplossing zijn om flink te besparen op de rente kosten.
Uiteraard is sparen nog altijd de beste oplossing vergeleken met geld lenen bij een bank of financiële instelling. Soms kom je er niet onderuit en moet je geld lenen. Bijvoorbeeld als je auto onverwachts aan vervanging toe is en je er geen geld voor hebt. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je koelkast of wasmachine stuk gaat en je direct geld nodig hebt.
Met geld lenen kan je dan een nieuwe kopen. Rood staan is eigenlijk ook geld lenen maar dan veel minder gunstig.
Doordat de economische crisis bijna voorbij is, wordt het weer mogelijk om eenvoudig geld te lenen. Steeds meer consumenten krijgen vertrouwen om geld te lenen voor een grote investering.