De meeste Nederlanders denken vaak dat studenten niets anders doen dan geld uitgeven, feesten en geld lenen. Toch blijkt uit een recent onderzoek dat studenten bijna geen geld lenen. Ze geven toe dat ze het vaak lastig hebben om rond te komen, maar daarentegen proberen ze altijd nog een beetje te sparen. Het meeste geld dat gespaard wordt is bedoeld voor later. Ze willen hiermee hun studieschuld aflossen of hun eerste huisje kopen. Dit blijkt uit een groot bijbanenonderzoek dat onder studenten gehouden werd.
Studenten sparen liever
Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders niet zo gauw denken aan de combinatie van sparen en studenten. Toch blijkt ruim 69% van de studenten te sparen voor later of voor dure maanden. Hierbij denkt een groot gedeelte van de studenten zelfs al na over een toekomstige hypotheek. Uit het onderzoek is overigens een opvallend onderdeel dat Hbo’ers beter sparen dan MBO’ers. Van de HBO studenten spaart 75% tegen 52% van de MBO studenten. De meeste studenten geven aan dat ze meestal sparen voor onverwachte kosten. Zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan de auto.
De studenten gaven ook aan dat ze het liefste automatisch sparen. Zo krijgen ze ongemerkt een hoog bedrag op hun spaarrekening. Vervolgens werd er nog gevraagd of ze geld zouden willen lenen.
75 procent van de studenten gaf aan dat ze het niet zagen zitten om geld te lenen. Ongeveer 25 procent wil alleen geld lenen als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld doordat ze onverwachts de huur niet meer kunnen betalen door een hoge rekening. Voor een vakantie zouden de meeste studenten geen geld willen lenen vanwege de hoge rente en kosten.
De meeste studenten sparen dus liever het geld bij elkaar.