Geld lenen kost geld is sinds een aantal jaren door de overheid verplicht gesteld om bij leningen te vermelden. Consumenten worden zo geïnformeerd dat geld lenen echt geld kost. Maar een groot deel van de consumenten heeft geen idee, en kan geen antwoord geven op de vraag: “Wat kost geld lenen?.”
Kosten lening makkelijk zelf uitrekenen
Een eerlijk antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. Je kunt namelijk eenvoudig zelf uitrekenen hoeveel een lening precies kost. Op basis hiervan kan je de geldlening pas echt vergelijken met andere online aanbieders.
De belangrijkste kostenpost bij een geldlening is de rente. Vaak wordt er voor de kosten gekeken naar de maandelijkse lasten van een lening. Maar de maandelijkse lasten bestaan bij een persoonlijke lening uit aflossing en rente.
Bij het vergelijken of afsluiten van een lening wordt vaak het rentepercentage gegeven. Dit is de rente die je jaarlijks betaald over de afgesloten geldlening. Als je een doorlopend krediet afsluit dan betaal je alleen maandelijks rente. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel je maandelijks aflost. Zo zijn de kosten van de aflossing niet verwerkt in een maandbedrag en dan lijkt een doorlopend krediet goedkoper.
Wat kost geld lenen
Als je de rente weet dan kan je al bijna antwoord geven op de vraag “Wat kost geld lenen”. Naast de rente heb je ook de looptijd nodig om de kosten uit te rekenen. De looptijd is bepalend voor de totale kosten van een lening.
Stel je sluit een lening voor 1 jaar af dan zijn de maandelijkse lasten vaak hoger dan voor 3 jaar. Toch zijn de kosten voor een korte lening veel lager, omdat de rente over slechts 1 jaar berekend wordt. Dit is belangrijk om mee te nemen als je leningen gaat vergelijken. Want soms lijkt een lening goedkoop, maar door de looptijd is de lening toch duur.
Dit maakt het zinnetje geld lenen kost geld zeker weten waar. Laat je dus niet verleiden door lage maandlasten, maar vergelijk vooral de kosten van een lening om te kunnen bepalen wat kost geld lenen.